Lån til oppussing

Lån til oppussing er det vanligste låneformålet blant oss nordmenn. Her i Norge pusser vi opp hus og eiendom ganske ofte sett i et globalt perspektiv, men det koster! Hele 28 prosent av lånene i Norge gikk til forbedring av bolig eller leilighet.

Dette overgår faktisk lån til forbruk på 19 %, bil- og båtlån på 12 % og gjeld på 9 %. Lån som ofte går hånd i hånd med lån til oppussing, er lån til møbler og lån til bolig, som begge ligger på 8 %. Pengene vi låner til oppussing blir brukt på enten total renovering av et oppussingsprosjekt, utbygg, eller små prosjekter i garasje, hus og hage.

Både nye kjøpere og boligeiere som ønsker å selge tar opp lån til oppussing av bolig. Lån til oppussing er ikke forbeholdt de som skal bygge ut, totalrenovere huset eller slå ned vegger og rive ned gulv. Mange nye og unge kjøpere tar opp lån til oppussing for å få penger til et par nye malingsstrøk, nye fliser på gulvet eller bytte ut noen slitne dører.

Lån til oppussing skal være et fleksibelt lån som kan passe for alle mennesker i alle ulike livssituasjoner. Blant mennesker i alderen 25–55 år er det ikke store forskjeller i hvilke aldersgrupper som tar opp forbrukslån, og dette viser virkelig at et forbrukslån er utviklet for alle.

Ønsker du å ta lån til oppussing er det flere ting du burde ta med i betraktning. Det første er hvilken type lån som passer for det spesifikke formålet og prosjektet. For å finne ut av dette burde du allerede ha en plan og et budsjett for oppussingen av boligen.

Dette resulterer i hvor mye du kan, eller burde, ta opp i lån. Det neste er å finne ut hvor du kan ta opp det beste lånet for denne situasjonen. Sitter du fast i en slik situasjon kan du i denne artikkelen finne enkle forklaringer og informasjon angående lån til oppussing.

Forbrukslånet kommer nemlig ofte med høyere renter, som følge av at låntager ikke stiller med sikkerhet. Uten sikkerhet har ikke långiver noen garanti for å få tilbake pengene sine om låntager ikke skulle klare å betale tilbake de planlagte summene. På grunn av dette har forbrukslån til oppussing ofte strengere krav enn boliglånet du kanskje akkurat har fått innvilget.

Ved valg av forbrukslån er det dermed et par ting du burde tenke på. Ekstra gebyrer, rente og nedbetalingstider er de store faktorene. Av disse har nedbetalingstiden aller mest å si for om et forbrukslån blir dyrt eller ikke.

Forbrukslånet fungerer akkurat som et annuitetslån hvor renteberegning av resterende lånebeløp hver eneste måned bestemmer månedssummen. En lang nedbetalingstid med små nedbetalinger i måneden vil dermed resultere i et dyrere lån enn en kort nedbetalingstid med store innbetalinger hver måned.

For andre kan en utvidelse av boliglånet være mest gunstig. Det er en norm hos de fleste banker at nåværende lån må være mindre enn 60 % av boligverdien for at du kan søke om utvidelse av boliglånet. Videre må du ofte ha en takst på huset som ikke overskrider 2 år.

Er du kvalifisert for en utvidelse av boliglånet kan dette ofte bli mer gunstig enn å ta opp et ekstra forbrukslån. Likevel avhenger dette i stor grad av rente, og spesielt nedbetalingstid. Alle situasjoner er ulike og krever ulike lån, selv når det kommer til lån til oppussing.

Som nevnt er det din økonomiske situasjon og oppussingsprosjektet som avhenger av hvilket lån som passer best. Har du muligheten til å betale ned et forbrukslån i løpet av noen år kan ofte denne låntypen komme godt ut. Før du bestemmer deg for et lån og signerer en kontrakt, må du alltid regne på situasjonen, og ofte konsultere med en sammenligningsside for lån, for å finne frem til det mest gunstige lånet til oppussingen.

Verdiøkning av bolig

… ta kontakt med en profesjonell

Når vi tar opp lån til oppussing er det ofte for å videre investere i boligen eller leiligheten vår. Oppussing resulterer i de fleste tilfeller til en gunstig verdiøkning av boligen. Med et nyere kjøkken, bedre isolering og ny maling, kommer boligen bedre ut på visning og blir mer ettertraktet på markedet. Selv om ditt formål med oppussing ikke er salg av bolig, kan en verdiøkning på boligen komme godt med uansett om du har tenkt å bo i boligen i flere år fremover.

Ønsker du det aller mest gunstige utfallet av din oppussing burde du ta kontakt med en profesjonell. For den høyest mulige verdiøkningen er en rutinert eiendomsmegler den riktige personen å henvende seg til. Dette resulterer nødvendigvis ikke i et konkret svar, men vil kunne gi en pekepinn i riktig retning.

Er lånet spesifikt for å jobbe mot en verdiøkning av bolig er det flere ting du kan se etter. Store og små oppussingsprosjekter som ofte resulterer i en god verdiøkning på hus er forbedring av boareal som oppussing av en råkjeller, eller et ubrukt loftrom som blir pusset opp til et ekstra soverom. For leiligheter er en konvertering fra ettroms til toroms en stor og viktig faktor. Universelt for alle boliger er forbedring av kjøkken, bad, elektronikk og lagringsplass. Husk på at alle store investeringer ikke alltid går i null med verdiøkning.

 

Hvor mye vil oppussingen koste?

… trenger du å ta opp av lån og midler?

Før du tar opp lån er det viktig å først vite hvor mye du faktisk trenger å ta opp av lån og midler. Låner du for lite blir du sittende igjen med uferdige prosjekter uten midler til å fikse dem, men tar du opp for høye summer er dette heller ikke gunstig med tanke på renter og tilbakebetaling.

Før du starter med den ofte slitsomme prosessen med å finne et lån er det essensielt å vite hvor mye du skal bruke på prosjektet ditt over hvor lang tid. Med en økonomisk plan over hele oppussingsprosjektet vil du ikke underveis slite med å budsjettere eller stresse over hvor mye penger du kan bruke på enkelte elementer i huset. For en mer nøyaktig sum kan en konsultasjon med en profesjonell håndverker benyttes.

Løsninger for å senke kostnader på lån og oppussing

… det er ikke bare arbeidskraft du kan spare inn penger på

Lån og oppussing er kanskje to av de mest kostbare tingene vi må gjennom. Kombinerer du de to er det mye penger som må ut av lommeboken, i løpet av svært kort tid. For å senke kostnadene på oppussingen, og dermed lånet, er det en rekke ting du kan gjøre. Under har vi samlet opp noen enkle grep du kan prøve ut for å få mest mulig ut av lån og oppussing, med minst mulig kostnader.

Å søke anbud på oppussingsjobber er noe som har vokst i popularitet de siste årene. Her kan du legge ut ulike jobber, og la håndverkerne krige om deg.

Ikke bare vil dette resultere i en lavere prislapp, men også et bedre utvalg av håndverkere.

Det er ikke bare tilbud på håndverk du kan søke etter. Hvis du bruker en tjeneste som sammenligner en rekke ulike lånetilbud kan du også spare mye på dette.

På denne måten får du en lett oversikt over de ulike lånene som finnes på markedet og kan velge det som passer best for din spesifikke situasjon. Ulike situasjoner passer for ulike lån, og det er ikke alltid like lett å finne den perfekte matchen. Med en tjeneste som samler alle lånene i en enkel liste sparer du deg selv for mye arbeid og mye unødvendige kostnader.

Ikke velg svart arbeid. Dette vil den første stunden være billigere, men det finnes en uendelig mengde skrekkhistorier fra oppussingsarbeid med svart arbeid. En feilkobling av det elektriske systemet eller fliser som ikke har blitt lagt korrekt, kan føre til enorme ekstrakostnader og en forlengelse av oppussingsprosjektet. Svart arbeid kommer heller ikke med garanti eller beskyttelse fra dårlig arbeid.

Hva kan du gjøre selv? Det er ikke alle jobber som må gjøres av profesjonelle, og om du tør å skitne til hendene finnes det mange ting rundt om i huset du kan pusse opp selv. Alt fra montering av lister, utbytting av dører og legging av fliser er eksempler på ting du kan gjøre selv. Husk å ikke ta hånd om mer enn hva du er sikker på at du klarer. En feilmontering eller lekkasje på badet kan koste mer å fikse enn hva en profesjonell hadde kostet i utgangspunktet.

Det er ikke bare arbeidskraft du kan spare inn penger på. Møbler, planker, steiner og annet materiell kan ofte finnes gratis, eller selges billigere av mennesker som gjorde et feilkjøp. Det finnes alltid måter å spare penger på om du er på et litt strammere budsjett.

NYTTIG INFORMASJON